Teokset

Tästä galleriasta löydät valikoituja teoksia vuodesta 2012 tähän päivään saakka. 

Kolmiulotteinen työskentely kuvanveiston ja installaatiotaiteen parissa on ollut pitkään kiinnostuksen kohteenani. Viime aikoina olen keskittynyt jälleen piirtämiseen ja kaksiulotteiseen ilmaisuun. Tavoitteenani on löytää keinoja näiden kahden välille tulevaisuudessa.

Teemallisesti minua on viehättänyt aika ja sen vaikutus ihmiseen ja ympäristöön. Teoksissani tuon yhteen vastakohtia kuten tumma-vaalea, yksinkertainen-monimutkainen ja kauneus-kauheus. Valittu materiaali on tärkeä osa ilmaisuani, sillä materiaali - kangas, kulta, kipsi, paperi, muste - kantaa aina mukanaan merkityksiä. Teosten erilaiset sisällölliset tasot innostavat minua.

Teoksia voi ostaa suoraan taiteilijalta. Tutustu Hinnastoon ja kysy yksittäisten teosten ostosta.

Projektillani Kollaasimuotokuva on oma verkkokauppa, minkä kautta voit tilata kollaasitekniikalla toteutettuja tilausmuotokuvia vaivattomasti.

Tuoreimpiin teoksiin voit tutustua Instagramissa: @katripiri


Croquis - elävän mallin piirustusta 2022-

Olen osallistunut syksystä 2022 lähtien Karlsruhessa paikallisen taiteilijaseuran tiloissa BBK:lla järjestettävään viikoittaiseen elävän mallin piirustuksen työpajaan.

Yksittäiselle piirustukselle on varattu 5-20 minuttia aikaa. Piirtäminen vaatii keskittymistä ja tarkkaa havainnointia. Se onkin ollut aina hyvin keskeinen tapa taiteilijoille harjoitella ja ylläpitää ammattitaitoa.

Piirustuksissani vahvat kontrastit ja monipuolinen viivankäyttö luovat ihmishahmoja, joiden kautta erilaiset tunnetilat välittyvät.


Itsenäisyyden vuosikymmenet, 2016-2017

hopeapatinoitu pronssi, 11 kpl, 50 x 70 x 2 mm, paino n. 124 g

Tilaustyönä Suomen Monetalle toteutettu taideharkkosarja kuvaa 100 vuotiaan Suomen itsenäisyyden jälkeisiä vuosikymmeniä ja niihin liittyneitä tapahtumia.

Yhdessä kokoelman harkot muodostavat Suomen leijonan muodon kuin palapelinä.

Jokaisen harkon taustakuvana on Suomen luontoa ja vuodenkiertoa kuvaava reliefi, minkä kehykset kunnioittavat myös Suomen kultakauden taidetta.

Harkkojen originaalit on muovailtu käsityönä plastoliinista ja valettu kipsiin. 3D-skannauksen avulla reliefi on siirretty lyöntityökaluun Suomen Kultakeskus Oy:llä ja lyöty pronssiin. Viimeistelypatina on hopeaa. Harkkoja on lyöty max. 5000 kpl.


Purjeet, 2018

sokeritärkätty lakanakangas, siima, installaatio noin 5 x 8 x 4 metriä

Kierrätysmateriaali pääsi kolmannen kerran osaksi teosta kesänäyttelyssä JUURIPAINE Jyväskylän Korpilahden sataman Höyry-gallerian ulkorakennuksessa kesäkuussa 2018.

Satama, Päijänne-järvi ja tuuli olivat lähtökohtina tälle paikkasidonnaiselle tilateokselle.

Tilassa ei ole lämmitystä ja sen seinät ovat niin harvat, että Päijänteen tuuli kulkee tilassa vapaasti. Tässä tilassa sokeritärkätystä lakanakankaasta leikatut purjeet huojuvat tuulessa. Ikkunoista ja lautojen väleistä tulevat valonsäteet muovaavat tästä installaatiosta joka päivä erilaisen.


Makeus lakoaa II, 2018

sokeritärkätty lakanakangas, siima, noin 2 x 3 x 3,5 metriä

Teos on opinnäytetyöni (Makeus lakoaa 2015) toinen versio, mikä oli esillä Tsekin suurlähetystön Galleriassa (Embassy Gallery) Helsingissä yhteisnäyttelyssä Temporary - Lila Vainikan kanssa keväällä 2018.

Korkeat ikkunat ja auringon valo tuovat materiaalin kimaltavan kauneuden esille, samalla kun romahtaminen on pysähtynyt. 


Grilliherkut I ja II, 2017

I: pronssivalu, vaneri, muovi ja lyöntimetalli, noin 17 x 25 x 8 cm

II: patinoitu kipsi, muovi, lyöntimetalli, noin 16 x 16 x 8 cm

Pronssiin valettu pikkukoiran reisikoipi sekä jalometallissa marinoidut tassut odottavat ostajaa kullatussa ja hopeoidussa muovirasiassa. Teos herättelee kysymään, ovatko muovi ja liha tulevaisuudessa yhtä arvokkaita hyödykkeitä, kuin jalometalli ja oma lemmikkikoira tänä päivänä?

Teokset olivat esillä Juhlatuulella -näyttelyssä Jyväskylän taidemuseossa vuodenvaihteessa 2017-2018. 


Makeus lakoaa, 2015

sokeritärkätty lakanakangas, siima, noin 2 x 3,5 x 4,5 metriä

Opinnäytetyöni Makeus lakoaa on installaatio, joka romahtaa kasaan näyttelyn aikana Kaapelitehtaalla. Materiaalina toimi sokerilla kovetettu ja minulle lahjoitettu lakanakangas.

Lakoamisen prosessi kuvattiin valvontakameralla kuukauden näyttelyn aikana. Lopussa teoksesta oli jäljellä vain eri suuntiin vääntyneet rauniot. Teoksen rinnalla esillä oli Sarja lakoavista -piirustussarja (2015), ks. alla.


Sarja lakoavista, 2015

lyijykynä paperille, 34 x 50 cm

Opinnäytetyöhöni kuului installaation (Makeus lakoaa, 2015) rinnalla myös lyijykynäpiirustussarja, mikä käsitti yhteensä 8 piirustusta, joista 6 olivat esillä Kaapelitehtaalla. Koko sarja oli esillä Embassy Galleryssä 2018 sekä kolme piirrosta Keski-Suomen museossa Otso Kantokorven kuratoimassa näyttelyssä 2017.

Lyijykynällä paksulle paperille piirretyt havaintopiirustukset esittävät lakoamisen prosessin hetkellisinä välähdyksinä. Yksittäin esitettyinä ne eivät anna käsitystä prosessista, mikä on parhaillaan käynnissä. Sarjana ne kuvaavat kaatumisen vaiheita, jotka käpertymisen kautta päättyvät maata vasten yksinäisyyteen.


Anonyymi, 2015

Sokeritärkätty ensiapuliina, kipsi ja juuttinaru, á noin 110 x 45 x 15 cm

Ensimmäinen yksityisnäyttelyni oli esillä kurssikeskus Fellmanniassa Lahdessa alkuvuodesta 2015. Näyttelyn pääteos, Anonyymi, koostuu kuudesta ensiapuliinoista koostetusta pulkasta, mitkä on sommiteltu tilaan.

Yhdessä pulkat muodostavat joukon. Tässä joukossa jokaisen yksilön ominaisuudet ja eroavaisuudet korostuvat ja asemointi vaikuttaa niiden luonteeseen; onko kyseessä johtaja, seuraaja vai vastaanhangoittelija? Muotona pulkka tuo mieleen talven, lapsuuden ja toisaalta myös sodan. 


Ulla, 2012

valettu kipsi, noin. 26 x 33 x 28 cm

Kotikuntani Mäntsälä järjesti vuonna 2012 kilpailun, missä etsittiin vuosittain jaettavaksi sopivaa Kulttuuritekopalkintoa. Teoksen toivottiin olevan inspiroituneen Ulrika (Ulla) Möllersvärdistä, mäntsäläläissyntyisestä aatelisesta ja Venäjän keisarin mielitietystä.

Voitin kilpailun ehdotuksellani Ulla ja veistosta jaettiin yhteensä 10 kappaletta vuosina 2012-2021 erilaisille Mäntsälän kunnan kulttuuritoimintaa rikastuttaneille toimijoille.

Ullassa yhdistyvät draperia (laskokset), puhdas valkoinen väri sekä pehmeä muotokieli nuoren naisen viitteelliseen hahmoon. 


Tasa-arvo ja suvaitsevaisuus -juhlaraha, 2012

hopea, ⌀38,6 mm, lyöntimäärä 40 000

Tämä Suomen Rahapajan lyömä hopeinen juhlaraha on toinen suunnittelemani juhlaraha ja ensimmäinen, mikä on päätynyt valmistukseen saakka suunnittelukilpailun kautta.

Suvaitsevaisuus on UNESCO:n mukaan sen hyväksymistä, että kaikilla luonnostaan erilaisilla ihmisillä on oikeus elää rauhassa ja sellaisina kuin ovat. Tasa-arvon mukaisesti jokainen ihminen on arvokas yksilö, riippumatta iästä, sukupuoli-identiteetistä, ihonväristä, taustasta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.

Näihin arvoihin olen myös itse sitoutunut.

Presidentti Tarja Halonen on juhlarahan suojelija. Juhlaraha julkaistiin tasa-arvon päivänä 19.3.2012.

Luo kotisivut ilmaiseksi!